2013. november 4., hétfő

Ritka madár

” A több, az több, a kevesebb meg unalmas.” Kissé ambivalensen hangozhat ez a kijelentés, azok számára akik ismerik írásaimat ha tőlem származna, de nem így van. Először is, mert a kevesebb több elv sok esetben helytálló és igaz, de csakis akkor, ha valaki kiforrott személyiséggel és egyéniséggel rendelkezik, az pedig hogy valami több a megszokottnál még nem baj ha nem túlzó és sok, esetleg közönséges. Visszatérve az előbbiekben leírt kinyilvánító személyére csak rá kell nézni és máris értelmet nyer az egész. Továbbá abszolút komplett egyénről van szó már csak az életkora miatt is. Az alaposan körülírt hölgy nem más, mint Iris ApfelNeve többeknek lehet nem sokat mond, ám képét megnézve, biztos a pro kontra véleménynyilvánítás rá vonatkozólag. Átlépve az külsőségeken, egyénisége mögé pillantva egy rendkívül élmény gazdag életet, pályát és stílust ismerhet meg személyében az ember. Első látásra bennem is gigantikus vastagkeretes fekete szemüvege hagyott nyomot. Aztán egy-két interjút megnézve jöttem rá egyrészt, hogy 92 éves kora ellenére szellemileg fiatalokat meghazudtoló módon nyilatkozik, másrészt pedig legkülönösebb pozitív csalódásom jellemével kapcsolatosan hangja volt, ahogy a fiatal hangján és beszédstílusában megszólal, egészen meglepetésszerű volt számomra (katt ide egy rövid videójáért) Mindjárt más irányt vesz a továbbiakban, a külső és a hangi adottságainak is köszönhetően belső kinyilatkoztatása, megnyilvánulásai, melyeket sokszor pejoratív módon fogalmaz meg, de hűen önmagához! A művészettörténetet tanult New Yorki-i lány szüleitől örökölte illetve tanulta ízlését, igényességét, hajlamát a szép iránt. Fiatalon belsőépítészként és lakberendezőként dolgozott egy neves „otthon” magazinnál (Women's Wear Daily). 
Iris, Park Avenue-i lakásában.
A lap szerkesztői és a nagyközönség szerint is igen tehetségesnek bizonyuló, a színeket, stílusokat rendkívül jól kombináló Iris, azonban 1948-ban férjhez ment Carl Apfelhez (innen is az Apfel családnév férje után). Két éven belül egy rohamosan fejlődő textilvállalkozást hoztak létre. Így, mint egy 40 éven keresztül ebben tevékenykedett eredményesen és nem utolsósorban jócskán jövedelmezően. Mindemellett a Fehér Házban közreműködve, mint berendező, kivitelező egy csapásra keresett lett a New Yorki-i elit körében is. Klasszikus, kifinomult ízlése keverve akár a mai stílusjegyekkel, színek a színekkel, minták a mintákkal, egyáltalán nem ízléstelenül saját stílusáról tett remek tanúbizonyságot és nyerte el sokak tetszését. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az hogy 2005-ben élete addigi munkásságából kiállítást nyitottak a nagyközönség számára a szintén New Yorki-i Metropolitan Múzeumba, Ritka madár címmel. Persze abszolút sikere lett a tárlatnak, de ezt csakis hamisítatlan egyediségének, ízlésének és autentikus lényének köszönheti. Továbbá azt is, hogy ezután az egyik legkedveltebb sminktermékeket forgalmazó cég, a MAC kezdett el dolgozni, Iris teljes közreműködésével a neve alatt fémjelzett kollekció létrehozásában. Jimmy Choo csak hab a tortán, ami a divat világát és az idős hölgyet illeti, a tervező cipőt (The Iris Sandal) nevezett el róla. 2011 októberében állt modellt a Dazed & Confused novemberi címlapján, Jeff Bark fotósnak. Egyedi öltözködési stílusa, egy-egy rúzzsal hangsúlyossá tett ajkai, szemüvege és sokszor hatalmas ékszerei teszik azzá aki, magát "vén csillagocskának nevezve". 92 évesen tele inspirációval, sikeres üzletasszonyként, egyetemen vendégprofesszorként, divatikonként elmondható hogy sikerének titka, hogy mert önmaga lenni, mások véleményére nem adva! Bohó, életteli, kacér, néha polgárpukkasztó. Karakteres megjelenése inkább emlékeztet egy (pozitív értelembe vett) mesefigurára, de ettől válik szerethetővé, dolgos életpályájától tiszteletre méltóvá, kerek egésszé, mint amilyen ő maga és szemüvege. Nem mellesleg máig boldog házasságban él férjével Carl-al, gyermekük sosem született. Megnyilvánulásai őszinték és igazak, épp ezért remélhetőleg sokáig hallatja még a hangját és szerez örömet munkásságával másoknak. Ilyen egy Ritka madár.

Iris Apfel inspirálta összeállítás
A stílus ösztönös. Megpróbálhatsz másvalaki lenni, de ez nem stílus. Ha valaki azt mondja „ezt vedd meg, ettől stílusos leszel”, akkor sem leszel az, mert nem belőled fakad. Először azt kell megtanulnod, hogy Te kicsoda vagy, és ez bizony fájdalmas.” –Iris Apfel

"Tudja, mi a divatkatasztrófa? Amikor az ember tükörbe néz, és egy idegen bámul vissza rá."
 -Iris Apfel







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése