Rágondolva gyönyörű színére,
ami kissé hűvös, nyáron kellemes, télen pedig az évszakkal szinte megegyező
hangulatú, rendkívül élénk, kifejezetten mutatós és impozáns. Egyszerűen szép
és kicsit mesebeli. Szimpatizálásom a mentol íz világával, az első fogmosási
élményeimmel járó cselekménysor, rutinszerű használatával kezdődött.
Gyerekeknek szokás, a ma is (vagy újra?) divatos, Gabi fogkrémet választani kezdésnek,
ami kevésbé mentás ízéről ismeretes. Kicsivel később jött az igaz „felnőtteknek
való” mentolos aromájú paszta. Gyakran a fogaim pucolása helyett, önállóan
magába fogyasztottam. Később a boltok polcain egyre népszerűbbé váló, efféle
különös esszenciájú cukorkák és rágók váltak igazán a kedvenceimmé. A mentolt
mint olyat, a borsmenta olajából nyerik majd az olaj illékony desztillációját
követően a maradékot lehűtik minek következtében kikristályosodik, ezt
használják később többek között krémek, élvezeti cikkek (cukrok, rágók,
cigaretták) és különböző élelmiszerek ízesítéséhez.
A teanövényként is igen népszerű, különleges mentaízű
levelek adják a fűszert. Mindamellett hogy imádom, számos jótékony
tulajdonságának köszönhetően bátran nevezhető szerintem gyógynövénynek is. Emésztési
panaszokra, epegyulladásra rendkívül hasznos illetve görcsoldó, nyugtató hatása
is ismeretes. Az illata és íze pedig minden formájában mennyei. Szószok, mártások,
alkoholos italok, likőrök ízesítésére is használatható. Kandírozott leveleivel
pedig desszertek díszíthetők. Édes ételeknél maradva tennék említést az egyik
kedvenc csokoládéfajtámról. A klasszikus mentol ízű, két vékony étcsokoládé lapocska
között lévő lágy krémtöltelékes finomság, anno teljesen elvarázsolt.
Az 1962
óta létező desszertet, az After Eight-et angol eleganciája teszi kivételessé, ami
az ízében maradéktalanul felszínre jön, illetve érződik. A másik nagy favorit a
Negro cukorka. A mentol mellett szereplő ánizs adja az érdekes ízét, ami
elsőre szokatlannak illetve különösnek tűnhet, de talán ettől annyira finom.
Ennek a cukorkának köszönhetően fonódott össze olvasatomban a mentol és ánizs
adta rendkívüli, csuda finom ízkombináció. Az ánizs jellegzetes, édeskés, friss
íze és illóolajának köszönhető erős aromája a mentollal remek párost alkot.
Teljes
receptje azonban szigorúan őrzött titok. Létrejötte az 1920-as évekre tehető,
amikor is Dreher Antal a sörgyára mellé cukor-, és csokoládéüzemet nyitott. Egy
az alkalmazottak között jeleskedő olasz cukrász ötlötte ki, hogy a
törmelékcukrot – ami a keménycukorka gyártása során megmaradt – ha ánizzsal és
mentollal feljavítja, akkor egy addig nem ismeretes, némiképp szokatlan, új
cukorkát hozhat létre. A cukrászt Pietro Negronak hívták, innen az elnevezés.
Az ánizsnál maradva, két szeszesital rendelkezik még eme különös fűszeres
ízzel, több másik alkotó eleme mellet. Az egyik, a görögök illetve a ciprusiak
nemzeti itala az ouzo, a másik pedig a magas alkoholtartalmú (eredetileg
45-74%) égetett szesz, az abszint.
 |
Balra:abszint, jobbra:ouzo |
Bár összetevőjének fő eleme nem az ánizs,
hanem a fehér ürömfű, de jellegzetes ízét mégis meghatározóvá teszi.
Tapasztalatom szerint a mentát és annak esetleges párosát az ánizzsal vagy
nagyon szereti valaki, vagy ellenkezőleg még a szagát is nehezen viseli el.
Szélsőséges érzéseket kiváltó, természet adta, rendkívüli, széleskörűen
felhasználható és nem utolsó sorban egészséges növény mindkettő. A belőlük
készült finomságok, pedig boldog perceket ajándékoznak nekünk fogyasztóknak.
Egy egész seregnyi ánizsos szesz létezik ezen a kettőn kívül :) Pl. rakı, arak, pastis, pontarlier, anisette, sambuca, illetve egyedi ánizslikőrök, pl. Herbsaint, Pernod. Ezek egy részét itthon is lehet kapni.
VálaszTörlés