Az erdei gyümölcsök, vagy ahogy sokan nevezik „piros”
gyümölcsök, finom ízük mellett jótékony hatásukkal kerültek illetve kerülnek
egyre inkább a köztudatba. Ide sorolandó a málna, az eper, a csipkebogyó, a
kökény vagy a szeder. Azért a végére hagytam a szedret a felsorolásnak, mert
ezt ismertem meg utolsóként. Angolul blacberry, márkanévként közismertebb talán,
mint maga a gyümölcs. Az azonban hogy mennyire összeegyeztethető a telefon és a
gyümölcs szimbóluma mindenki döntse el maga. Szimpatikusabbá teszi a készüléket
az biztos, hiszen egy apró bogyóra emlékeztet qwerty billentyű kialakításával.
Kereskedelmi illetve a reklám szempontjából remek ötlet. Pozitív
tulajdonságainak egyike-mármint a gyümölcsé- hogy igen elterjedt,
termésmódjának (is) köszönhetően, szinte töménytelen mennyiségben szedhető
erdőkben. A Bakonyban meg aztán különösképp honosnak mondható, de bárki
termesztheti saját kertjében, mert mint előbb említettem burjánzó növény. Legközelebbi rokonságban a málnával van, sokan nevezik fekete málnának is. Tápanyagtartalma
is szinte azonos. A szénhidrát illetve növényi rost tartalma nagyobb,
C-vitamin- és gyümölcssav tartalma pedig valamivel alacsonyabb. Néhány éve
kezdtem (illetve kezdtük a párommal) rendszeresen szedni nagyobb tételben.
Kellemetlen szúrós ágas bogas bozótjának köszönhetően nem a legegyszerűbb a „szüretelése”
mindamellett pedig érdemes kesztyűben szedni, mert erős színe napokra nyomot
hagy a kézen. Intenzív színe miatt igen kedvelt alkotóeleme kozmetikai
készítménynek is. Mind sok más társából belőle is legnépszerűbb lekvár
formájába fogyasztani a natúr termés mellett persze. Jó tanácsként jegyezném
meg hogy átpasszírozása annyiban hasznos későbbi fogyasztás során, hogy apró
kemény magvacskáinak menesztése, élvezhetőbbé teszi esszenciáját. Mélyhűtőben
való konzerválása télen is biztosítja a gyümölcs remek és vitamindús fogyasztását.
Süteményekre, pudingokba kiváló kiegészítő és íz forrás. Jótékony hatásaira
visszatérve jelentős baktériumölő tulajdonsága valamint tannin tartalma, ami
összehúzó hatásának köszönhetően védi a hajszálereket. A friss termésből
gyümölcslevet készítve pedig vérszegénység ellen, hangszálproblémák és
meghűléses betegségek ellen is kiválóan alkalmazható illetve fogyasztandó.
Ízletes nedűk is remekül szerepelnek szeder ízekben, mint szörp, bor, pálinka
és likőr. A növény levele megszárítva, leforrázva kitűnő gyógytea, hasmenés
ellen illetve salaktalanítani, továbbá meghűléses betegségek ellen is. Gyönyörű
színe, alakja, illata, zamata és a tudat, hogy jótékony is, egyaránt teszi
kívánatossá ezzel együtt pedig ellenállhatatlanná ezt a pompás, ékes bogyót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése