2013. október 17., csütörtök

Szeder

Az erdei gyümölcsök, vagy ahogy sokan nevezik „piros” gyümölcsök, finom ízük mellett jótékony hatásukkal kerültek illetve kerülnek egyre inkább a köztudatba. Ide sorolandó a málna, az eper, a csipkebogyó, a kökény vagy a szeder. Azért a végére hagytam a szedret a felsorolásnak, mert ezt ismertem meg utolsóként. Angolul blacberry, márkanévként közismertebb talán, mint maga a gyümölcs. Az azonban hogy mennyire összeegyeztethető a telefon és a gyümölcs szimbóluma mindenki döntse el maga. Szimpatikusabbá teszi a készüléket az biztos, hiszen egy apró bogyóra emlékeztet qwerty billentyű kialakításával. Kereskedelmi illetve a reklám szempontjából remek ötlet. Pozitív tulajdonságainak egyike-mármint a gyümölcsé- hogy igen elterjedt, termésmódjának (is) köszönhetően, szinte töménytelen mennyiségben szedhető erdőkben. A Bakonyban meg aztán különösképp honosnak mondható, de bárki termesztheti saját kertjében, mert mint előbb említettem burjánzó növény. Legközelebbi rokonságban a málnával van, sokan nevezik fekete málnának is. Tápanyagtartalma is szinte azonos. A szénhidrát illetve növényi rost tartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav tartalma pedig valamivel alacsonyabb. Néhány éve kezdtem (illetve kezdtük a párommal) rendszeresen szedni nagyobb tételben. Kellemetlen szúrós ágas bogas bozótjának köszönhetően nem a legegyszerűbb a „szüretelése” mindamellett pedig érdemes kesztyűben szedni, mert erős színe napokra nyomot hagy a kézen. Intenzív színe miatt igen kedvelt alkotóeleme kozmetikai készítménynek is. Mind sok más társából belőle is legnépszerűbb lekvár formájába fogyasztani a natúr termés mellett persze. Jó tanácsként jegyezném meg hogy átpasszírozása annyiban hasznos későbbi fogyasztás során, hogy apró kemény magvacskáinak menesztése, élvezhetőbbé teszi esszenciáját. Mélyhűtőben való konzerválása télen is biztosítja a gyümölcs remek és vitamindús fogyasztását. Süteményekre, pudingokba kiváló kiegészítő és íz forrás. Jótékony hatásaira visszatérve jelentős baktériumölő tulajdonsága valamint tannin tartalma, ami összehúzó hatásának köszönhetően védi a hajszálereket. A friss termésből gyümölcslevet készítve pedig vérszegénység ellen, hangszálproblémák és meghűléses betegségek ellen is kiválóan alkalmazható illetve fogyasztandó. Ízletes nedűk is remekül szerepelnek szeder ízekben, mint szörp, bor, pálinka és likőr. A növény levele megszárítva, leforrázva kitűnő gyógytea, hasmenés ellen illetve salaktalanítani, továbbá meghűléses betegségek ellen is. Gyönyörű színe, alakja, illata, zamata és a tudat, hogy jótékony is, egyaránt teszi kívánatossá ezzel együtt pedig ellenállhatatlanná ezt a pompás, ékes bogyót.
                                                
                                                         





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése